Nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli inaczej kwasy omega 3, powinny wpisywać się w dietę każdego z nas, a zwłaszcza dzieci. Kwasy te są niezbędne, by struktury mózgu naszych pociech rozwijały się prawidłowo. Substancja niesie ze sobą również wiele innych korzyści takich jak obniżenie ryzyka zawału serca, pozytywny wpływ przy chorobach takich jak reumatoidalne zapalenia stawów, Alzheimer, czy zwyrodnienie plamki żółtej. Nawet pojawiły się przesłanki,o tym, iż kwas ten zażywanie produktów zawierających kwasy omega 3 może zmniejszyć szansę zachorowania na raka. Nie mniej jednak warto pamiętać o umiarze, gdyż substancja może negatywnie oddziaływać w zbyt dużych ilościach lub niekorzystnie oddziaływań na organizm w połączeniu z niektórymi schorzeniami.
Które z produktów według Was są najlepszym źródłem kwasów omega 3? Podzielcie się Waszym zdaniem! Łapka w górę pod preferowaną przez Was propozycją, łapka w dół, jeżeli jesteście na nie!