to znacznie więcej niż myślisz!
Czy chcesz poznać jego wszystkie funkcje?
Tak
Nie
Inne

Najsmaczniejsze danie kuchni azjatyckiej

   Żyjemy w czasach globalizacji i wielokulturowości. Jedni twierdzą, że zjawiska te niosą ze sobą wiele szkód, inni natomiast starają się cieszyć możliwościami, które oferuje współczesny świat. Jedną z nich jest dostęp do kuchni innych kultur. Egzotyczne smaki przyciągają klientów.

   Przygotowaliśmy dla Was listę najsmaczniejszych dań kuchni azjatyckiej. Głosujcie na swoje ulubione! Łapka w dół na potrawy, które nie przypadły Wam do gustu!

1
liczba głosów: 109
 To danie japońskie, które przygotowuje się z ryżu (z dodatkiem octu ryżowego) i owoców morza lub innych składników, np. wodorostów, warzyw. Sushi spożywać się powinno pałeczkami lub palcami. Pojedyncze kawałki macza się w sosie sojowym lub w chrzanie wasabi.
2
liczba głosów: 115
 Sos słodko-kwaśny wywodzi się z kuchni orientalnej. Głównym składnikiem sosu jest woda, cukier i ocet ryżowy. Idealnie nadaje się do mięs, rewelacyjnie smakuje z kurczakiem.
3
liczba głosów: 112
 Jest to typowe danie kuchni tajskiej na bazie przyprawy curry. Przygotowuje się najczęściej curry żółte lub czerwone z różnymi dodatkami, np. z mlekiem kokosowym, z mięsem, makaronem czy ryżem.
4
liczba głosów: 98
Potrawa bardzo popularna w Chinach. Sajgonki nazywa się również naleśnikami wiosennymi. Przyrządza się je z ciasta naleśnikowego lub papiery ryżowego, natomiast jako farsz służy mięso lub warzywa.
5
liczba głosów: 96
To danie kuchni japońskiej przyrządzane na bazie rosołu, do którego dodaje się makaron pszenny, czasem rybę, kapustę pekińską, pędy bambusa, wodorosty, mięso wieprzowe, gotowane jajko i sos sojowy.
6
liczba głosów: 82
To japońskie pierożki, które podaje się najczęściej jako przystawkę. Są to pierożki mięsne z dodatkiem kapusty pekińskiej i aromatycznych przypraw. Podsmaża się jedną stronę pierożka, a następnie podlewa się je wodą i dusi.
7
liczba głosów: 103
Zupa na bazie rosołu z dodatkami, głównie z makaronem, wołowiną kurczakiem, kolendrą i sosem rybnym.
8
liczba głosów: 91
 Nazwa wonton odnosi się do pierożków popularnych w chinach. Najczęściej przyrządza się je z farszem mięsnym z mielonej wieprzowiny lub krewetek. Pierożki często podaje się w zupie (bulionie) z dodatkiem makaronu i warzyw.
9
liczba głosów: 90
 Nazwa odnosi się do metody szybkiego smażenia, popularnej w kuchni azjatyckiej. Określa się w ten sposób także dania ze smażonego makaronu z warzywami.
10
liczba głosów: 86
Danie wywodzące się z Japonii. Przygotowuje się je ze smażonego makaronu, mięsa wieprzowego, warzyw. To wszystko zaprawia się sosem yakisoba, skąd pochodzi nazwa dania. Yakisobę czasem podaje się jako przystawkę w podłużnej bułce.
11
liczba głosów: 1
Tradycyjne, bardzo pikantne danie kuchni syczuańskiej. Składa się z ugotowanego makaronu chińskiego  z mielonym mięsem wołowym z dodatkiem przetworów warzywnych ya cai lub zha cai.
?
Brakuje Czegoś? Dodaj swoją propozycję!
więcej
Najczęściej oceniane: Inne
Inne
3165 osób głosowało na to
Ile Niedziel Handlowych w miesiącu?
Inne
2466 osób głosowało na to
Najsolidniejsza marka samochodów
Inne
2190 osób głosowało na to
Najbardziej niesamowita rzeźba świata
Inne
1968 osób głosowało na to
10 najczęstszych postanowień noworocznych
Wykonanie strony WWW - Devilart