to znacznie więcej niż myślisz!
Czy chcesz poznać jego wszystkie funkcje?
Tak
Nie
Inne

Najsmaczniejsza świąteczna potrawa

   Święta Bożego Narodzenia to niezwykły czas, który możemy poświęcić rodzinie i smakować pysznych dań. Babcine pierogi, barszcz z uszkami i karp to tylko niektóre z długiej listy świątecznych potraw. Przygotowaliśmy dla Was 10 propozycji świątecznych przysmaków. Głosujcie na Wasze ulubione!       

  Dawajcie łapkę w dół na propozycje, które Wam nie odpowiadają.

1
liczba głosów: 82
Rodzinne lepienie pierogów przed świętami to już tradycja. Pyszne polskie pierogi cieszą się sławą na całym świecie!
2
liczba głosów: 96
Najlepszy własnej roboty. Walorami smakowymi zdecydowanie przewyższa zupę grzybową i zupę rybną, które również serwuje się na świąteczne stoły.
3
liczba głosów: 95
Karp to zdecydowanie najbardziej popularna świąteczna potrawa w Polsce. Najczęściej podaje się karpia smażonego lub pieczonego. A łuski włożone do portfela rzekomo przynoszą szczęście i bogactwo.
4
liczba głosów: 83
Jest to tradycyjne polskie, białoruskie i litewskie danie. Przyrządza się je gotując kiszona kapustę z mięsem i grzybami.
5
liczba głosów: 82
Przyrządza się go, dodając przyprawy korzenne, miód, czasem anyż. Najlepszy jest z dodatkiem marmolady.
6
liczba głosów: 73
To potrawa, która wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są to filety rybne z dodatkiem warzyw (marchwi, cebuli, pietruszki i selera).
7
liczba głosów: 84
Jest to ciasto przewijane warstwa maku i bakaliami. Tradycyjny, świąteczny, polski wypiek. Mak uważany był niegdyś jako łącznik z zaświatami.
8
liczba głosów: 75
To ciasto, w które zawija się kapustę z grzybami. Czasami paszteciki stanowią zamiennik uszek i są spożywane jako dodatek do barszczu.
9
liczba głosów: 3
To tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej, ukraińskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej.
10
liczba głosów: 3
Pyszne i niezwykle proste do zrobienia danie. Jajko gotowane na twardo w towarzystwie majonezu.
11
liczba głosów: 71
Tradycyjny polski napój pojawiający się na wigilijnych stołach. Przyrządza się go gotując suszone owoce z cynamonem i goździkami.
12
liczba głosów: 73
 Potrawa w Wielkopolsce nazywana ciupką z grochem. Przyrządza się ją niekiedy z dodatkiem słoniny i aromatycznych przypraw.
?
Brakuje Czegoś? Dodaj swoją propozycję!
więcej
Najczęściej oceniane: Inne
Inne
3178 osób głosowało na to
Ile Niedziel Handlowych w miesiącu?
Inne
2466 osób głosowało na to
Najsolidniejsza marka samochodów
Inne
2200 osób głosowało na to
Najbardziej niesamowita rzeźba świata
Wykonanie strony WWW - Devilart